A BAĞCILIK, AGRO TURİZMİ TRAKYA’YA TAŞIYACAK

Robinson Club Sarıgerme Park tatil köyünün sahibi GBH Turizm AŞ’nin ortaklarından Zeynep Arca Şallıel ve Özcan Arca’nın kurduğu A Bağcılık, Arcadia markasıyla şarap üretim işine girdi. Lüleburgaz’da kurulu bağda yer alan Arcadia Çiftliği’nde 60 odalı bir konaklama tesisi kuracak olan şirket, agro, eko ve gastronomi turizmi alanında hizmet verecek.

Şarap bağları ve şarap üretiminin olduğu Arcadia Çiftliği’nde aşçılıktan doğa turizmine kadar değişik ve yeni aktiviteler olacağını belirten A Bağcılık Kurucu Ortağı Özcan Arca, tesisin pazarlamasını güneş-deniz-kum turizmiyle birleştireceklerini söyledi. Arca, Avrupalı turistin ne istediğini bildiklerini ve projeyi buna göre şekillendirdiklerini açıkladı.

Trakya’nın Lüleburgaz bölgesinde aldığı 2 bin dekarlık arazinin 350 dekarının üzerinde bağ kuran A Bağcılık, Trakya’da dünyada giderek artan agroturizm, eko turizm ve gastronomi turizmi alanında çalışmalar yapacak. 8 yıl önce kurduğu üzüm bağlarından Arcadia markasıyla şarap üretimine başlayan şirket, şarap üretiminin yanı sıra  Arcadia Çiftliği projesi ile bölgede alternatif turizm olanaklarını değerlendirecek. Grand Hyatt İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen A Bağcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Arca Şallıel ve Kurucu Ortağı Özcan Arca, Lüleburgaz’da yapacakları çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.

Trakya Bölgesi’ni Türkiye’nin yeni agroturizm merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını açıklayan A Bağcılık Kurucu Ortağı Özcan Arca, bugüne kadar 12 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve 5 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını açıkladı. Tesisi 2012’de açmayı planladıklarını belirten Arca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek gördüklerini bölgenin alt yapısının tamamlanmasıyla birlikte 2012’de tesisi tamamen açacaklarını kaydetti.

“Kuzey ve Orta Avrupalı’nın ne istediğini biliyoruz”

Yıllık 150 bin litre şarap üretim kapasitesine sahip olduklarını açıklayan Arca, yeni projeyle ilgili www.turizmgazetesi.com’a şunları söyledi:
“Trakya tarih, kültür ve yeme içme kültürü açısından zengin bir yer. Edirne’nin turizm potansiyeli yüksek. Biz bu projede yeme-içme turizmine ağırlık vereceğiz. İyi şarap bunun çok önemli bir parçası. Çok kaliteli şarap üretimi yaptık. TUI’nin İtalya Toskana’da buna benzer olarak yaptığı projenin mimarı ile çalıştık. Çok yakında yatırıma başlayacağız. 60 odalı çok lüks bir tesis yapacağız. Yurtdışından Michelin yıldızlı aşçılar getirilecek. Aşçılıktan doğa turizmine kadar değişik ve yeni aktiviteler olacak. Bunun pazarlamasını güneş-deniz-kum turizmiyle birleştirerek yapmayı düşünüyoruz. Almanya’da bu şekilde kataloglara koymaya çalışıyoruz.
TUI ve Thomas Cook gibi çeşitli gruplarla çalışmıştık ama bu proje için görüşmelerimiz devam ediyor. Kuzey Avrupalı, Orta Avrupalı turların ne istediklerine yönelik elimizde ciddi bir ‘know how’ var. Bu yatırımı da bu ‘know how’a göre yapıyoruz. Bu tek başına yapılacak bir iş değil. Trakya bölgesinde benzer yatırımlar çok kısa bir süre içinde gelişecek. Trakya da turizmin nimetlerinden yararlanacak. Ama bunu yaparken Trakya’da bu işin nasıl yapılacağını planlamak gerekiyor.”

Dünya şarap pazarında Türkiye’nin adı yok

Türkiye’de şaraplık üzüm üretiminin son yedi yılda yüzde 30’a yakın bir artış gösterdiğine A Bağcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Arca Şallıel, Türkiye’nin global şarap pazarından yeteri kadar yararlanmadığına dikkat çekerek, şarap üretiminin kendi başına bir turizm kolu haline geldiğini kaydetti. Türkiye’nin global şarap pazarında gelecekte büyük şansı olacağını belirten Şallıel, kaliteli şarap üretimiyle bu pazardan pay alınabileceğini vurguladı.

Şallıel, şarap üretimiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Geleneksel yöntemlerle modern olanakları bir arada değerlendiriyoruz. Yerinde üretim, elle hasat, mikrovinifikasyon, yerçekimi tekniği ile bağında şişeleme yapıyor, Lyre Telli Terbiye sistemini Türkiye’de ilk kez kullanıyor ve tüm bu süreçleri sürdürülebilir bağcılık anlayışıyla yürütüyoruz. Bağlarda biyoçözünürlük özelliğine sahip, üzümde veya doğada kalıntı bırakmayan ürünler kullanıyoruz.”

Arcadia Çiftliği’nde neler var:

1700 Dönüm Proje Arazisi / 40 – 60 Odalı Agro-turizm tesisi / Spa
Yemek Sanatları Merkezi / At Çiftliği, Mera Alanı, Ağıllar / Kapalı-Açık Yüzme Havuzu
Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru / Doğa Sporları (Trekking) / Hobi Atölyeleri / Spor Salonu
Tenis Kortu / Toplantı Odaları / Mini Golf Alanı / Botanik Bahçesi / Kırsal Müzeler
Meyve Bahçeleri / Organik Tarım Alanları / Şaraphane ve Kavlar / Bağlar

Arcadia Bağları’nın da kurulu bulunduğu 2 bin dekarlık arazi üzerindeki Arcadia Çiftliği projesi, Trakya Bölgesi’ni bir eko, agro ve gastro turizm merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Agro turizm:
Agroturizm, insanlara ve çevreye saygılı ve duyarlı, çevreye ve yerel hakla en az etkide bulunan ama gelir ve iş yaratan ve çevre korumasına yardımcı olan alternatif bir turizm şeklidir. Yerel halkın ve bölgenin coğrafi, kültürel, geleneksel özelliklerine dayanır, modern fakat bir o kadar da gelenekseldir.

This entry was posted in Genel. Bookmark the permalink.