Burkas: Kıyı otelleri kiralamalı kasaları tercih ediyor

Kasaların otellerde kullanımını değerlendiren Burkas Elektronik’ten Nurbay Koca, “Şehir otelleri genellikle laptop size denilenler, kıyı otellerinde ise kiralamalı daha küçük ebatta kasalar tercih ediliyor” dedi.

Resort Dergisi’nin Erboba Elegance Hotel özel ekine açıklamalarda bulunan Nurbay Koca, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kasaların otellerde kullanımına baktığımızda, şehir otelleri genellikle “laptop size” dediğimiz kasaları tercih ediyorlar. Kıyı otelleri ise kiralamalı daha küçük ebatta kasaları tercih ediyorlar. Şehir otellerinde bu kasaların kullanılma oranı yüzde 20’lerdeyken, kıyı otellerinde yüzde 60’lara kadar çıkıyor. Yabancıların içinde kasayı en çok kullanan Ruslar ve Almanlar. Türkler ise kasayı çok fazla kullanmıyor.”
İş ve üretim kapasiteleri açısından da açıklamalarda bulunan Koca, “Toplam iş alanımızın, yani üretim kapasitemizin yüzde 80’ini oteller oluşturuyor. Siparişe göre çalıştığımız için ayda ortalama 2000-2500 kasa üretiyoruz. Kasaların tamamını Bursa’daki fabrikamızda kendimiz üretiyoruz, sadece elektronik aksamını Almanya’dan getiriyoruz. Bursa’da bir fabrikamız var. Ağırlıklı olarak Türkiye’de çalışıyoruz ancak yurtdışında da proje bazlı çalışmalarımız bulunuyor. Yurtdışında otel yapan Türk yatırımcılarının Azerbaycan, Özbekistan, Rusya, Mısır, Tunus, Yugoslavya’daki otel yatırımlarına ürün verdik.

Biz yeni yatırımlar kadar tadilat projelerine de kasa veriyoruz. Son iki yıldır yeni yatırımlardan çok tadilat projelerine kasa vermeye başladık. Otellere verdiğimiz kasaların yüzde 60’ını tadilat çalışmaları oluşturuyor. Müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli. Hala ayaktaysak onların sayesinde. Bizim 12-13 yılık müşterilerimiz var.”dedi

Çin’den gelen rekabet

Pazardaki sorunların da altını çizen Koca, “Otel kasalarında geçmişten bugüne baktığımızda taleplerde çok büyük değişiklik yok, ancak Çin pazarı çok kaliteli olmayan ürünlerde Türkiye piyasasında rekabet gücümüzü azalttı. Çin’den hem kaliteli hem de ikinci sınıf kasalar geliyor. Bizi zorlayan genellikle ikinci sınıf kasalar oluyor. Otelciler ilk başta otel maliyetini düşürmek için bu kasaları tercih edebiliyor ama 2 yıl sonra sorun yaşamaya başlıyorlar. Servis ve yedek parça sıkıntısı yaşamaya başlayınca kasa değişimine gidiyorlar. Biz de kaliteden ödün vermediğimiz için ayakta durmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim işimiz uzun soluklu bir iş. Biz iki yıl garanti, 10 yıl yedek parça garantisi veriyoruz. Burada müşteri memnuniyeti çok önemli. Müşteri bir sorunla karşılaştığında bize ulaşıyor.”dedi

This entry was posted in Genel. Bookmark the permalink.